Aparatet e dëgjimit, mos prisni gjatë..

Ato mund të përmirësojnë cilësinë e jetës suaj.

Aparatet e dëgjimit mund të jenë simbol i rritjes së moshës, por gjithashtu mund të jenë mjetet e nevojshme për një jetë më të shëndetshme dhe më të gjallë.

Hulumtimet vazhdojnë të tregojnë se njerëzit me humbje dëgjimi të lidhur me moshën, të cilët pajisen me aparate dëgjimi, priren të bëhen më aktivë.

Disa shkenca madje kanë sugjeruar që ata kanë më pak çështje njohëse.

Shumë njerëz shmangin marrjen e aparateve të dëgjimit për shkak të stigmës që lidhet me mbajtjen tyre, ose për shkak se ata mendojnë se mund të rrinë  pa to.

Por aparatet e dëgjimit mund të ndihmojnë në përmirësimin e shumë aspekteve të jetës, dhe vetëm pasi t’i provojnë ata, njerëzit kuptojnë se sa po humbin.

Përafërsisht një në tre persona të moshës 65 deri 74 vjeç ka humbje të dëgjimit.

Sipas statistikave të fundit nga Instituti Kombëtar i Shurdhimit dhe Çrregullimeve të Tjera të Komunikimit. Gati gjysma e atyre moshave 75 vjeç e lart kanë vështirësi në të dëgjuar. Ekzistojnë disa shkaqe të ndryshme të humbjes së dëgjimit në lidhje me moshën.

Arsyeja më e zakonshme janë ndryshimet në veshin e brendshëm, të cilat mund të ndryshojnë rrugët nervore nga veshi në tru. 

Mos adresimi i çështjeve të dëgjimit mund të çojë në probleme të tjera.

Ekspozimi afatgjatë i zhurmës dhe gjenetika gjithashtu mund të kontribuojnë.

Për shembull, një numër në rritje i provave tregon se humbja e dëgjimit në lidhje me moshën shoqërohet me një rrezik më të lartë të rënies njohëse.

Lidhja? Studiuesit spekulojnë se humbja e dëgjimit prish neurotransmetuesit në hipokampus, rajoni i kujtesës së trurit. Sipas një studimi JAMA Otolaringologjisë, humbja e dëgjimit në lidhje me moshën mund të rrisë rrezikun e depresionit. Humbja e dëgjimit gjithashtu mund t’i bëjë njerëzit më pak socialë. 

Për fat të keq, shumë njerëz me humbje të dëgjimit priren të izolojnë veten dhe të ndërpresin pjesëmarrjen në aktivitete sociale sesa të kërkojnë ndihmë profesionale për të adresuar nevojat e tyre të dëgjimit.

Në të kundërt, vendosja e aparateve të dëgjimit mund të rrisë shëndetin dhe kënaqësinë e dikujt në jetë.

Kërkimet e paraqitura në Konferencën Ndërkombëtare të Shoqatës së Alzheimerit 2019 zbuluan se të rriturit e moshës 50 vjeç dhe më të vjetër që kishin aparate dëgjimi, përmirësuan aftësinë e kujtesës së tyre të punës, përqendrimit dhe vëmendjes në krahasim me ata që nuk e bënë këtë.

Studime të tjera kanë sugjeruar një lidhje midis veshjes së aparateve të dëgjimit dhe përmirësimit të fjalës dhe më pak dëmtimeve të lidhura me rënien.

Aparatet e dëgjimit punojnë si përforcues për të bërë tinguj më të fortë.

Ata përdorin një kombinim të përpunimit të sinjalit dhe mikrofoneve të drejtuar për të filtruar disa zhurma të padëshiruara dhe për të përmirësuar kuptueshmërinë e të folurit. Hapi i parë për të marrë aparate dëgjimi është të kontrolloni dëgjimin nga një audiolog i çertifikuar. 

Pyesni mjekun tuaj për një rekomandim.

Testet e dëgjimit matin tingujt më të butë që një person mund të dëgjojë në frekuenca të ndryshme në secilin vesh. Ata gjithashtu matin se sa shtrembërim ka në perceptimin e fjalës së personit. 

Humbja e dëgjimit në lidhje me moshën mund të prekë vetëm njërin vesh ose të dy.

Aparatet e dëgjimit konfigurohen në humbjen specifike të dëgjimit të një personi. Ato janë menduar të vendosen gjatë gjithë kohës kur janë zgjuar.

Nëse ato janë mbingarkuese në fillim, është mirë  t’u japësh veshëve një pushim dhe të mbash aparatet e dëgjimit për një ose dy orë në ditë, por qëllimi përfundimtar është përdorimi me kohë të plotë.

Ju nuk do të përjetoni përfitimin e plotë të aparateve të dëgjimit nëse i mbani ato vetëm mbi bazën e nevojshme.

Mjete të tjera të ngjashme dëgjimi janë kufjet Bluetooth dhe kufjet e veshit, të tilla si Apple AirPods.

Këto lidhen me celularin, laptopin dhe televizorin për të përmirësuar volumin dhe cilësinë e zërit kur flisni në telefon, shikoni programe ose dëgjoni muzikë.

0 Comments

No Comment.