Aparatet e dëgjimit mund të zvogëlojnë rrezikun e depresionit dhe demencës

Aparatet e dëgjimit

Studiuesit po mësojnë më shumë se si humbja e dëgjimit mund të ndryshojë trurin.

  • Aparatet e dëgjimit mund të ndihmojnë me më shumë sesa vetëm veshët tuaj.
  • Një studim zbuloi se njerëzit me humbje dëgjimi që përdorin aparate dëgjimi kanë më pak gjasa të kenë depresion ose të zhvillojnë demencë.
  • Humbja e dëgjimit shoqërohet me ndryshime në tru dhe mund të ndikojë në aftësinë për të formuar kujtime të reja.

Aparatet e dëgjimit mund të përmirësojnë aftësinë e një personi për të dëgjuar – plus, ato mund të zvogëlojnë rrezikun e demencës, depresionit dhe rënies, zbuloi një studim i Universitetit të Miçiganit.

Të rriturit e moshuar që janë diagnostikuar rishtazi me humbje dëgjimi dhe përdorin aparate dëgjimi kanë një rrezik më të ulët për të marrë një diagnozë të demencës, depresionit ose ankthit për 3 vitet e para.

Ata gjithashtu kanë një shans të zvogëluar për të përjetuar lëndime të lidhura me rënien në krahasim me ata që nuk përdorin aparate dëgjimi, sipas studimit në. Gazeta e Shoqatës Amerikane të Geriatrikës.

Rreth 40 milionë Amerikanët kanë një lloj humbje dëgjimi, raporton Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Ky nuk është hulumtimi i parë që konfirmon përfitimet shëndetësore që lidhen me përdorimin e aparatit të dëgjimit.

Thënë kështu, nuk ka asnjë provë të një lidhjeje shkakësore midis përdorimit të aparatit të dëgjimit dhe parandalimit të këtyre kushteve shëndetësore.

“Njerëzit e moshuar me humbje të dëgjimit që përdorin aparate dëgjimi mund të jenë më të arsimuar ose mund të shoqërohen më shumë, faktorë që lidhen gjithashtu me një rrezik të reduktuar të demencës”, tha. Dr. David Loughrey, një psikolog hulumtues i specializuar në dëgjimin dhe njohjen.

Nga ata me diagnozë të humbjes së dëgjimit, vetëm 12 për qind e njerëzve nën 69 vjeç përdorin aparate dëgjimi. Edhe nëse ata kanë sigurim për të mbuluar të gjithë ose një pjesë të kostos, shumica e njerëzve nuk i përdorin pajisjet.

Kuptimi i përdoruesve të aparateve të dëgjimit

Studimi gjeti boshllëqe midis atyre që do të përdorin aparate dëgjimi bazuar në gjininë, përkatësinë etnike dhe vendndodhjen.

Studiuesit përdorën të dhëna nga gati 115,000 njerëz mbi moshën 66 vjeç, të cilët kishin humbje të dëgjimit dhe mbulim sigurimi përmes një kompanie të madhe sigurimesh private midis 2008 dhe 2016.

Ekipi gjurmoi pjesëmarrësit 1 vit para diagnozës së tyre dhe 3 vjet më pas.

Burrat me humbje dëgjimi kishin më shumë gjasa të merrnin një aparat dëgjimi. Në fakt, 13.3 për qind e meshkujve kanë marrë aparate dëgjimi, ndërsa 11.3 për qind e femrave kanë bërë të njëjtën gjë.

Dhe 6.5 përqind e njerëzve me trashëgimi latine morën një aparat dëgjimi, ndërsa 9.8 përqind e afrikano-amerikanëve dhe 13.6 përqind e njerëzve të bardhë bënë të njëjtën gjë.

Sipas vendndodhjes, pothuajse 37 përqind e njerëzve me humbje dëgjimi që përdornin aparate dëgjimi jetonin në pjesën veriore-qendrore të vendit, krahasuar me 5.9 përqind të njerëzve në shtetet malore.

Rreziku i marrjes së një diagnoze të demencës (përfshirë sëmundjen e Alzheimerit) brenda 3 viteve nga diagnoza e humbjes së dëgjimit ishte 18 për qind më e ulët tek ata që përdornin aparate dëgjimi.

Rreziku i marrjes së diagnozës së depresionit ose ankthit deri në fund të 3 viteve ishte 11 për qind më i ulët për përdoruesit e aparateve të dëgjimit, ndërsa mundësia për t’u trajtuar për dëmtime të lidhura me rënien ishte 13 për qind më e ulët.

Njerëzit me humbje të dëgjimit kishin nivele dukshëm më të larta të demencës, depresionit dhe dëmtimeve nga rrëzimi në krahasim me popullatën e përgjithshme.

“Ne e dimë tashmë se njerëzit me humbje dëgjimi kanë më shumë ngjarje të pafavorshme shëndetësore dhe më shumë kushte bashkëekzistuese, por ky studim na lejon të shohim efektet e një ndërhyrjeje dhe të kërkojmë lidhje midis aparateve të dëgjimit dhe rezultateve shëndetësore.” Dr Elham Mahmoudi, një ekonomist shëndetësor dhe autor kryesor, tha në një deklaratë.

Studiuesit planifikojnë të vazhdojnë studimin e popullatës për të vlerësuar rezultatet e ardhshme.

Vështirësitë e dëgjimit

Studime të shumta kanë raportuar se humbja e dëgjimit lidhur me moshën është e lidhur me ndryshimet në tru, thotë Loughrey.

Humbja e stimulimit mund të bëjë që pjesët e trurit që janë përgjegjëse për kujtesën ose rregullimin e humorit të bëhen më pak aktive dhe joefikase.

Ekzistojnë gjithashtu prova që truri pëson ndryshime pas humbjes së dëgjimit për të kompensuar dhe për të ndihmuar në ruajtjen e të kuptuarit të të folurit.

“Vështirësitë në ndjekjen e bisedave në mjedise të zhurmshme mund të bëjnë që të rriturit me humbje dëgjimi të tërhiqen dhe të bëhen më të izoluar nga shoqëria, gjë që shoqërohet me një rrezik më të lartë të depresionit dhe demencës,” tha Loughrey.

Aparatet e dëgjimit i bëjnë tingujt më të fortë, gjë që detyron qelizat e dëmtuara në vesh që t’i transmetojnë tingujt në tru në një mënyrë që nuk mund të ndodhte pa aparatin e dëgjimit, thotë Dr. Kelly Tremblay, PhD, CCC-A FAAA një profesor dhe themelues në pension. e Konsulencës Lend an Ear.

“Fizikisht kjo është e mirë, sepse e mban trurin të stimuluar dhe rrjetet nervore të rrjedhin,” shpjegoi Tremblay.

Disa kërkime tregojnë për një humbje të neuroneve në trungun e trurit dhe korteksin pas humbjes së dëgjimit, por komuniteti mjekësor nuk i kupton plotësisht të gjithë mekanizmat e përfshirë.

“Kur ne lindim me dëgjim normal, truri zhvillohet gjatë gjithë jetës duke përdorur tingullin si pjesë të rrjeteve të tij nervore”, tha Tremblay. “Kur humbasim ndjenjën e zërit, rrjetet që kemi përdorur dikur nuk aktivizohen. Dhe, nëse nuk i përdorim, i humbim ato.”

“Mungesa e dëgjimit mund të jetë definitivisht izoluese nëse dikush nuk mund të ndjekë atë që thuhet rreth tyre,” ra dakord Nancy Gilston, Au.D., një audiolog në Infermierinë e Syve dhe Veshit të Nju Jorkut të malit Sinai.

Jo të gjitha problemet e dëgjimit janë të njëjta. Disa njerëz mund të përfitojnë nga amplifikimi, ndërsa të tjerët me koklea të dëmtuara ende nuk dëgjojnë qartë me amplifikimin e zërit, thotë Gilston.

“Disa njerëz me humbje të dëgjimit nuk janë domosdoshmërisht [needing] aparate dëgjimi, pasi mund të kenë nevojë për ndërhyrje të tjera, si për shembull implant koklear”, shtoi Dr Asri Maharani, një studiues në Universitetin e Mançesterit.

Hezitim i aparatit të dëgjimit

Kostoja e lartë e aparateve të dëgjimit mund t’i pengojë disa njerëz që t’i marrin ato, por Gilston thotë se ky është një investim i mençur.

“Pacientët i perceptojnë aparatet e dëgjimit si një shenjë të plakjes dhe ata janë rezistent ndaj simptomave të tyre thjesht sepse kanë frikë se si do të duket në botën e jashtme,” tha Gilston.

“Duke dëgjuar atë që thuhet, ju i kushtoni më pak vëmendje vetes sesa duke kërkuar përsëritje të pafundme”, tha ajo.

0 Comments

No Comment.