Si dëgjojmë!?

Ekzistojnë tre pjesë të veshit: veshi i jashtëm, veshi i mesëm dhe veshi i brendshëm.

Çdo seksion ndihmon në lëvizjen e zërit përmes procesit të dëgjimit. Kur shfaqet një tingull, veshi i jashtëm e ushqen atë përmes kanalit të veshit në daullen e veshit. Zhurma bën që daullja e veshit të dridhet. Kjo, nga ana tjetër, bën që tre kocka të vogla brenda veshit të mesëm (malleus, incus, stapes) të lëvizin. Kjo lëvizje udhëton në veshin e brendshëm (koklea), ku bën qime të vogla të lëvizin në një lëng. Këto qime e shndërrojnë lëvizjen në sinjale dëgjimore, të cilat më pas transmetohen në tru për të regjistruar tingullin.

Shkaqet e humbjes së dëgjimit

Llojet e humbjes së dëgjimit

1

Humbja Konduktive

Shkaktuar nga kushte që bllokojnë transmetimin e zërit përmes veshit të jashtëm dhe daulles së veshit në veshin e mesëm.

2

Humbja Sensoneurale

Dëmtimi i veshit të brendshëm që ndodh si pjesë e procesit natyror të plakjes.

3

Humbja e përzier e dëgjimit

Humbja e përzier e dëgjimit i referohet njerëzve që kanë humbje dëgjimi si përcjellëse ashtu edhe sensorineurale. Shumica e njerëzve përjetojnë më shumë se një lloj humbje dëgjimi.

Humbja e dëgjimit matet në katër shkallë

E lehtë, e moderuar, e rëndë ose e thellë. Shkalla e humbjes së dëgjimit drejton zgjedhjen e formës më të mirë të trajtimit rast pas rasti.

Trajtimet e humbjes së dëgjimit

Vendndodhja, lloji dhe shkalla e humbjes së dëgjimit ndikojnë në zgjedhjen e trajtimeve për çdo problem dëgjimi. Opsionet më të zakonshme të trajtimit përfshijnë:

Antibiotikë

Antibiotikë, dekongestantë dhe ilaçe kundër dhimbjeve për të kapërcyer infeksionet e veshit

Myringotomi

një shpim i daulles së veshit për të lejuar që lëngjet të rrjedhin nga veshi i jashtëm. Futja e një tubi në tubin Eustachian (pjesë e anatomisë që lidh veshin e mesëm me pjesën e pasme të fytit) për ta mbajtur atë të hapur dhe për të lejuar kullimin normal të lëngjeve. Kjo teknikë mund të rekomandohet për njerëzit që marrin infeksione të shpeshta të veshit.

Aparatet e dëgjimit

Në qoftë se keni humbje të dëgjimit, jeta juaj mundet që të përmirësohet dukshëm nëse përdorni aparate dëgjimi. Sot aparatet e dëgjimit janë mikroprocesorë të përparuar të cilët i përshtaten nevojës suaj personale.

Kirurgjia

Kirurgji për heqjen e tumoreve beninje ose malinje ose korrigjimin e problemeve të lidhura me kockat ose nervat

Nëse përjetoni humbje të papritur ose të zgjatur të dëgjimit me marramendje, temperaturë ose dhimbje, ju lutemi kontaktoni menjëherë Spitalin Salus  dhe caktoni një takim me një nga otolaringologët tanë. Ne do të kryejmë një ekzaminim fizik si dhe një test dëgjimi për të përcaktuar llojin dhe ashpërsinë e humbjes tuaj të dëgjimit. Më pas do të rekomandojmë trajtimin më të mirë.

Dëgjimi juaj është i rëndësishëm.

Humbja e dëgjimit shoqërohet me rreziqe të mundshme ndaj shëndetit dhe pengesa në përjetimin e përditshmërisë siç do të bënit po të kishit dëgjim normal.

Emocione Negative

Emocione Negative

Humbja e dëgjimit mund të shkaktojë shumë emocione negative të ndryshme, qoftë kjo për shkak të ndjenjës së ankthit që do të humbni informacion të rëndësishëm ose prej sikletit që nuk jeni në gjendje të dëgjoni familjarët tuaj kur flasin.

Izolim Social

Izolim Social

Humbja e dëgjimit është identifikuar si një faktor i rëndësishëm i rrezikut të izolimit social, atrofisë së trurit dhe zhvillimit të demencës sidomos te personat e moshuar.

Aktivitetet Sociale

Aktivitetet Sociale

Jetesa me humbje dëgjimi të paasistuar mund të shtojë më tepër shqetësimin kundrejt gjërave që më parë ishin veprimtari të thjeshta të përditshme. 

Ploteso Formularin

Na kontaktoni

Plotesoni formularin dhe na shkruani. 

Ose mund te na vizitoni ne Qendrat tona.

Rr. Qemal Stafa Nr.51 – Tirane

ose Qendra Otofon prane Bashkise Shkoder. 

This is a staging enviroment