5 ARSYE PSE DUHET TË BËNI NJË TEST DËGJIMI

Kryerja e një testi dëgjimi mund të mos jetë në listën tuaj të kohës. Por edhe nëse dyshoni pak se keni humbje dëgjimi, mos e injoroni atë. Tani është koha për të testuar dëgjimin tuaj. Këtu janë pesë arsye të mira pse.

1. Humbja e dëgjimit ndikon në çdo aspekt të jetës suaj

Pesë shqisat tona na mbajnë të lidhur me botën përreth nesh – ato na ndihmojnë të krijojmë marrëdhënie dhe të krijojmë perceptime për botën. Pra, perspektiva për të humbur një nga këto shqisa është një përvojë e frikshme dhe shpesh izoluese. 

A e dinit?
94% e përdoruesve të aparateve të dëgjimit besojnë se aparati i tyre i dëgjimit  ka përmirësuar cilësinë e jetës së tyre.

Nëse vuani nga humbja e dëgjimit , mund të zbuloni se jeta është bërë pak më pak e këndshme. Marrëdhëniet tuaja me të dashurit tuaj krijojnë vështirësi. Çdo aspekt i jetës suaj është i ndryshëm me humbjen e dëgjimit. 

2. Humbja e dëgjimit mund të ndikojë në shëndetin dhe mirëqenien tuaj

Nëse keni humbje dëgjimi, truri juaj duhet të përqendrojë më shumë energjinë e tij në detyrën e thjeshtë të dëgjimit. Biseda e përditshme bëhet më e lodhshme sepse truri juaj punon më shumë në përpjekje për të deshifruar atë që thuhet. Kjo mund t’ju bëjë ju dhe trurin tuaj të lodhur dhe mund të ndikojë në aftësinë tuaj për të kujtuar detajet. 

Humbja e patrajtuar e dëgjimit shoqërohet me një rrezik më të madh të zhvillimit të demencës – një studim ka treguar se rreziku i zhvillimit të demencës është deri në pesë herë më i lartë tek njerëzit me humbje të rëndë të dëgjimit të patrajtuar. 

Humbja e patrajtuar e dëgjimit madje mund të çojë në depresion dhe ka më shumë gjasa që papritur të vareni nga të tjerët në aktivitetet tuaja të përditshme.

3. Mund edhe të mos e dini se ka një problem

Mesatarisht duhen 10 vjet që një personi me humbje dëgjimi të trajtojë këtë çështje. 

Humbja e dëgjimit është zakonisht një proces i ngadaltë, kështu që mund të mos e vini re se po ndodh. Ose ndoshta jeni në mohim për shkallën e humbjes së dëgjimit. Shpesh familja ose miqtë ju inkurajojnë të vini për një test dëgjimi. Pavarësisht se sa e rëndë (ose jo) besoni se mund të jetë humbja e dëgjimit, një test dëgjimi mund t’ju japë përgjigje përfundimtare dhe paqe mendore. Dhe mund të fillojë udhëtimin tuaj të kthimit në dëgjim më normal.

4. Bëni një test dëgjimi – sa më shpejt aq më mirë

Sa më herët të zbulohet një humbje dëgjimi, aq më shpejt mund të filloni të shijoni përsëri një cilësi më të mirë të jetës. Një sondazh me përdoruesit e aparateve të dëgjimit zbuloi se 71% e përdoruesve besojnë se duhet t’i kishin marrë aparatet e dëgjimit më shpejt, sepse marrja e një aparati dëgjimi përmirësoi jetën e tyre sociale, shëndetin mendor dhe emocional dhe performancën në punë – ndër të tjera.

5. Humbja e dëgjimit është çuditërisht e zakonshme

Rreth 466 milionë njerëz në mbarë botën kanë një humbje të dëgjimit me aftësi të kufizuara. Organizata Botërore e Shëndetësisë vlerëson se deri në vitin 2050 mbi 900 milionë njerëz do të vuajnë nga humbja e dëgjimit. 

Humbja e dëgjimit mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh – mund të jetë një pjesë normale e plakjes ose të shkaktohet nga përjetimi i niveleve të larta të zhurmës për një periudhë të gjatë kohore. Disa njerëz lindin me humbje dëgjimi. 

Cilido qoftë shkaku, ju mund të bëni diçka për të. Filloni duke bërë një test dëgjimi në internet – dhe kontaktoni një profesionist të kujdesit të dëgjimit në zonën tuaj.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Bashkepuntoret

Follow Us

© Degjimi.al 2023

Ploteso Formularin

Na kontaktoni

Plotesoni formularin dhe na shkruani. 

Ose mund te na vizitoni ne Qendrat tona.

Rr. Qemal Stafa Nr.51 – Tirane

ose Qendra Otofon prane Bashkise Shkoder.