Gjithçka duhet të dini rreth simptomave të humbjes së dëgjimit!

Një sondazh me 2,000 njerëz zbuloi se 65 për qind nuk kanë shkuar kurrë për një test rutinë të dëgjimit. Kjo ndodh pavarësisht se 68 për qind kanë përjetuar simptoma që mund të tregojnë se ata po luftojnë me dëgjimin e tyre.

3 simptomat kryesore të përjetuara:

  1. Zhurmë në vesh (31 përqind)
  2. Duke mos dëgjuar atë që thonë të tjerët (28 përqind)
  3.  Njerëzit që përsërisin veten rregullisht (23 përqind).

Hulumtimi zbuloi se 80 për qind e të anketuarve do të kërkonin trajtim brenda disa javësh ose më shpejt për sëmundje me simptoma të ngjashme me gripin, dhimbje gunga ose skuqje. Por kur këto ‘simptoma të dukshme’ u zëvendësuan me humbjen e dëgjimit si simptomë, numri i njerëzve që do të kërkonin trajtim ra në 55 për qind.

Ndërsa 49 për qind e të gjithë të rriturve shqetësohen për humbjen e dëgjimit, 36 për qind pranuan se do të pretendonin se është krejtësisht normale nëse do të përjetonin probleme. Me afrimin e Ditës Botërore të Dëgjimit (e Premte, 3 Mars), Specsavers, i cili autorizoi kërkimin, po inkurajon publikun që t’i japë përparësi shëndetit të dëgjimit. Kjo vjen pas një raporti të fundit nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, i cili deklaroi se 60 për qind e problemeve të dëgjimit mund të adresohen përmes kujdesit parësor.

Studiuesja e GP dhe Sun, Dr Zoe Williams, e cila ka bashkëpunuar me Specsavers tha:

Shfaqja e një skuqjeje të kuqe, ose shikimi i turbullt janë të gjitha ushqime ku ne do të kërkojmë teste të menjëhershme dhe këshilla mjekësore. Megjithatë, njerëzit që kanë humbje të dëgjimit jo gjithmonë kërkojnë mbështetje menjëherë dhe për fat të keq, sa më gjatë të lini problemet e dëgjimit aq më keq mund të bëhen ato. Testet e dëgjimit janë një pjesë thelbësore e mirëmbajtjes së përgjithshme të shëndetit tonë dhe shëndeti i dëgjimit është pjesë përbërëse e kujdesit parësor. Për fat të mirë, audiologët janë pjesë e këtij mjedisi të kujdesit parësor dhe mund të trajtojnë një sërë problemesh dëgjimi që mund të përjetoni shpejt dhe lehtë.

Nga arsyet pse individët nuk bënin një test dëgjimi, 39 për qind mendonin se simptomat e tyre të humbjes së dëgjimit nuk ishin një problem për të cilin duhej të shqetësoheshin. Një e pesta (19 për qind) menduan se po reagonin tepër dhe 13 për qind mendonin se ishin shumë të rinj për t’i përjetuar ato. Dhe 28 për qind nuk ishin të vetëdijshëm sa më gjatë të prisnin për të zgjidhur problemin e dëgjimit, aq më keq do të përkeqësohej dëgjimi i tyre.

Megjithatë, studimi i kryer përmes OnePoll zbuloi se 81 për qind do të rezervonin një test dëgjimi më shpejt nëse e dinin se mund të rrezikonin të humbnin dëgjimin. Gordon Harrison, shefi audiolog i Specsavers, tha:

Humbja e dëgjimit prek miliona njerëz në MB dhe ne e dimë se shumë njerëz luftojnë për vite përpara se të ndërmarrin ndonjë veprim.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Bashkepuntoret

Follow Us

© Degjimi.al 2023

Ploteso Formularin

Na kontaktoni

Plotesoni formularin dhe na shkruani. 

Ose mund te na vizitoni ne Qendrat tona.

Rr. Qemal Stafa Nr.51 – Tirane

ose Qendra Otofon prane Bashkise Shkoder.