Sa është jetëgjatësia e aparateve të dëgjimit?

Jetëgjatësia mesatare e një aparati dëgjimi

Aparatet e dëgjimit janë mjete të krijuara për të ndihmuar njerëzit me humbje dëgjimi ose probleme të lidhura me dëgjimin dhe nuk kanë një datë skadimi ose afat kohor për përdorim. Megjithatë, ato në mënyrë të pashmangshme janë subjekt i përkeqësimit me kalimin e kohës. Në mënyrë tipike, jetëgjatësia mesatare e tyre luhatet rreth 5 vjet, me një ndryshueshmëri që shtrihet nga 4 në 7 vjet, por kjo varet edhe nga kujdesi i rregullt i pastrimit dhe i mirëmbajtjes. .

Si të mbroni aparatet e dëgjimit nga dëmtimi?

Një aparat dëgjimi tradicional përbëhet nga tre komponentë kryesorë:

 • Një mikrofon, i cili ka për detyrë të zbulojë valët e zërit dhe dridhjet që vijnë nga mjedisi, të cilat më pas transmetohen në amplifikator.
 • Një përforcues që përforcon zërin e zbuluar dhe e transmeton atë te altoparlanti.
 • Një altoparlant që drejton tingullin e përforcuar në vesh, duke kontribuar kështu në perceptimin dëgjimor të personit. 

Këta tre elementë janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj nxehtësisë dhe ndikimeve të jashtme. 

Në veçanti, pajisjet në vesh janë të ndjeshme ndaj kontaktit me dyllin e veshit dhe substanca të tjera në vesh, pasi është e vështirë të parandalohet që dylli i veshit të prekë aparatet e dëgjimit. Prandaj duhet treguar kujdes i veçantë për të minimizuar dëmtimet e mundshme. Është e vështirë të parandalohet që dylli i veshit të vijë në kontakt me aparatet e dëgjimit, gjë që paraqet një sfidë shtesë.

Çfarë ndikon në performancën e pajisjes?

Ka disa faktorë që mund të ndikojnë në funksionimin e duhur të aparateve të dëgjimit. Disa masa paraprake janë dhënë më poshtë për të siguruar përdorimin optimal dhe mirëmbajtjen korrekte të pajisjes.

 • Shmangni përdorimin e detergjenteve agresive ose alkoolit për të parandaluar dëmtimin e komponentëve elektrikë.
 • Trajtoni pajisjen vetëm me duar të pastra dhe të thata; në rast kontakti me sipërfaqe të lagura, thajeni menjëherë duke e fërkuar.
 • Shmangni përdorimin e objekteve të mprehta për të pastruar pjesët e vogla të pajisjes.
 • Shmangni kontaktin e drejtpërdrejtë me kozmetikë të çdo lloji.
 • Kryeni rregullisht higjienën dhe pastrimin e veshëve.
 • Hiqni aparatin tuaj të dëgjimit gjatë testeve të tilla si CT ose MRI.

Kur duhet të rregullohet aparati im i dëgjimit?

Një aparat dëgjimi mund të funksionojë pa probleme për një periudhë të zgjatur deri në shtatë vjet. Megjithatë, ka shenja thelbësore që mund të tregojnë se duhet të rregulloni pajisjen tuaj, duke përfshirë:

 • Ndryshimet në volumin e dëgjimit;
 • Prania e tingujve fërshëllimë;
 • Ndjesia e rezonancës;
 • Perceptimi i dëmtimit të dëgjimit.

Pse është e rëndësishme mirëmbajtja e rregullt?

Çdo aparat dëgjimi është projektuar për të qëndruar për një kohë të gjatë, por është thelbësore që ai të kontrollohet nga një audioprotezist në intervale të rregullta. Frekuenca e nevojshme varet nga faktorë të ndryshëm, si lloji i aparatit të dëgjimit dhe lidhja me veshin. Mirëmbajtja e rregullt siguron performancë optimale dhe testim të rregullt të zërit, të përshtatur për nevojat e çdo klienti.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Bashkepuntoret

Follow Us

© Degjimi.al 2023

Ploteso Formularin

Na kontaktoni

Plotesoni formularin dhe na shkruani. 

Ose mund te na vizitoni ne Qendrat tona.

Rr. Qemal Stafa Nr.51 – Tirane

ose Qendra Otofon prane Bashkise Shkoder.