Pse dëgjimi përkeqësohet me kalimin e moshës dhe çfarë mund të bëni

Pse dëgjimi përkeqësohet me kalimin e moshës dhe çfarë mund të bëni

Humbja e dëgjimit në lidhje me moshën ndodh tek shumica prej nesh ndërsa rritemi.

Në këtë artikull  shpjegojme se si dëgjimi juaj mund të përkeqsohet në fazat e vona të jetës dhe çfarë mund të bëni.

Së pari, çfarë e shkakton humbjen e dëgjimit të lidhur me moshën?

Humbja e dëgjimit të lidhur me moshën është një lloj humbje dëgjimi sensorineurale që prek veshin e brendshëm. Disa nga shkaqet më të zakonshme të humbjes së dëgjimit të lidhur me moshën janë:

Problemet shëndetësore

Presioni i lartë i gjakut dhe diabeti (të cilat janë më të zakonshme tek njerëzit e moshuar) mund të ndikojnë në dëgjimin tuaj.

Medikamente të caktuara

Disa ilaçe për trajtimin e kancerit, sëmundjeve të zemrës, infeksioneve dhe sëmundjeve autoimmune, mund të kontribuojnë në humbjen e dëgjimit.

Anomalitë e veshit të jashtëm ose të mesëm

Anomalitë në strukturat e veshit që bartin valët e zërit nga daullja e veshit në veshin e brendshëm.

Ekspozimi afatgjatë ndaj zhurmës së lartë

Kjo mund të dëmtojë dëgjimin me kalimin e kohës.

Si ndryshon dëgjimi me kalimin e moshës

Zakonisht, humbja e dëgjimit në lidhje me moshën është shpesh e ngadaltë dhe e fshehtë. AgroWeb.org ju njeh me disa shenja për të cilat duhet të jeni të vëmendshëm.

Keni probleme me dëgjimin e tingujve me zë më të lartë

Si në humbjen e dëgjimit të lidhur me moshën dhe humbjen e dëgjimit të shkaktuar nga zhurma, frekuencat e larta preken së pari.

E keni të vështirë të ndiqni bisedat kur ka zhurmë në sfond

Nëse vëreni se zhurmat e përditshme po kufizojnë aftësitë tuaja të dëgjimit, ka të ngjarë të keni të bëni me humbje dëgjimi të lidhura me moshën.

Njerëzit shpesh raportojnë mungesë qartësie ose paaftësi për të dëgjuar ose kuptuar atë që thuhet.

Kjo është më e dukshme në mjedise ku ka një sasi të konsiderueshme zhurmash në sfond, si restorantet, aktivitetet sportive ose transporti publik.

Ju dëgjoni tinguj kumbimi, gumëzhitjeje ose zhurmë në një ose të dy veshët tuaj

Tringëllima në veshë është një simptomë e zakonshme e humbjes së dëgjimit të lidhur me moshën.

Ajo gjithashtu mund të tingëllojë si gumëzhimë, fërshëllimë, erë ose shushurimë. Mund të jetë e pranishme vetëm në qetësi ose gjatë gjithë kohës.

Disa tinguj duken shumë të zhurmshëm

Në humbjen e dëgjimit të lidhur me moshën, disa qeliza që ndodhen në veshë degradohen më herët se të tjerat.

Qelizat funksionale mund t’i përgjigjen me shpejtësi tingujve të caktuar, duke ju bërë t’i përjetoni këto zhurma si të larta.

Si të ruani dëgjimin e shëndetshëm ndërsa plakeni

Në përgjithësi, humbja e dëgjimit nuk njihet dhe trajtohet më pak. Por dëgjimi juaj ka një efekt të gjerë në shëndetin tuaj të përgjithshëm.

Një sasi e madhe e të dhënave e lidh humbjen e dëgjimit me një numër treguesish të tjerë të rëndësishëm të shëndetit, duke përfshirë funksionin kognitiv, ekuilibrin, funksionimin fizik, depresionin dhe izolimin social.

Të dhënat sugjerojnë se ata me më shumë humbje dëgjimi janë në një rrezik më të madh të problemeve shëndetësore. Kjo është arsyeja pse mbrojtja e dëgjimit tuaj është jashtëzakonisht e rëndësishme.

Këshilla si të ruani dëgjimin tuaj

Kufizoni ekspozimin ndaj zhurmës së lartë dhe përdorni tapa veshësh për të mbrojtur dëgjimin tuaj nga zhurmat e forta.

Kur jeni në evente publike, përpiquni të mbani distancën nga burimi i zërit, si për shembull një altoparlant.

Shumë telefona inteligjentë kanë aplikacione falas për ‘matësin e nivelit të zërit’. Nivelet në ose mbi 85 dB mund t’ju vënë në rrezik për humbjen e dëgjimit.

Humbja e dëgjimit lidhet me përdorimin e duhanit, sëmundjet e zemrës dhe diabetin, si dhe me një sërë ilaçesh. Të ushqehesh mirë, të ushtrohesh dhe në përgjithësi të bësh një mënyrë jetese të shëndetshme janë disa nga gjërat më të mira që mund të bëni për të ulur rrezikun.

Humbja e dëgjimit mund të fillojë rreth moshës 50 vjeç, megjithëse simptomat serioze mund të mos shfaqen për vite me radhë.

Flisni me mjekun tuaj dhe kërkoni një test dëgjimi për të kuptuar nivelin tuaj të dëgjimit dhe rrezikun e mundshëm./ Agroweb

+355 68 9053 168

Rr. Qemal Stafa Nr.51 (Perballe shkolles Fan Noli) - Tirane

Objektivi i Qendres Otofon eshte te permisoje kualitetin e jeteses te individeve qe kane humbur ose kane problem me degjimin. Otofon eshte kompania lider ne vendosjen e aparateve te degjimit.

SHERBIMET

 • Audiometri

 • Aparate Degjimi

 • Laborator

 • Servis

 • Aksesore

Copyright © 2022 Otofon Sh.p.k . All Rights Reserved | Aparate Degjimi Beltone

A kam nevojë për aparate dëgjimi? 6 shenja të humbjes së dëgjimit

A kam nevojë për aparate dëgjimi? 6 shenja të humbjes së dëgjimit

A keni vënë re kohët e fundit një ndryshim në dëgjimin tuaj, por nuk jeni të sigurt nëse keni nevojë për aparate dëgjimi? 

Pavarësisht nëse keni vënë re se dëgjimi juaj është mbytur ose po u kërkoni shpesh njerëzve të përsërisin veten, ka shumë shenja të ndryshme të humbjes së dëgjimit. 

Në Otofon, ne ofrojmë aparate dëgjimi cilësore për humbje të ndryshme të dëgjimit. Sot, ne do të diskutojmë gjashtë shenjat më të zakonshme të humbjes së dëgjimit dhe aparatet më të mira të dëgjimit për ju. 

Shenjat e humbjes së dëgjimit 

A keni filluar të vini re kohët e fundit se ju është dashur t’u kërkoni njerëzve të përsërisin veten kur flasin me ju ose që ju është dashur të rrisni volumin e televizorit përtej sasisë së tij të zakonshme?

Nëse po, ato mund të jenë shenja të hershme të humbjes së dëgjimit. Disa simptoma të tjera të zakonshme të humbjes së dëgjimit përfshijnë

 • Duke konstatuar se njerëzit po murmuritin ose po flasin shumë butë 
 • Shpesh u kërkon njerëzve të përsërisin veten, veçanërisht në mjedise të zhurmshme 
 • Preferon që volumi i televizorit të jetë më i lartë se sa u pëlqen njerëzve të tjerë 
 • Vështirësi për të kuptuar njerëzit në telefon 
 • Duke e gjetur veten më të padurueshëm, nervoz ose të frustruar se më parë
 • Të kesh vështirësi për të kuptuar njerëzit kur nuk mund t’i shohësh fytyrat e tyre
 • Sforcohet për të dëgjuar biseda 
 • Ndjeheni të lodhur ose të stresuar pasi keni marrë pjesë në një bisedë 

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma të humbjes së dëgjimit, është më mirë të rezervoni një test dëgjimi në klinikën tuaj më të afërt Attune Hearing për të parë nëse keni humbje dëgjimi dhe nëse keni nevojë për aparate dëgjimi. 

Çfarë janë aparatet e dëgjimit? 

Një aparat dëgjimi është një pajisje e vogël elektronike që e mbani brenda ose pas veshit tuaj për të ndihmuar me humbjen e dëgjimit. 

Aparatet e dëgjimit përdoren për të përforcuar tingullin në mënyrë që një person me humbje të dëgjimit të mund të dëgjojë, të komunikojë dhe të marrë pjesë në aktivitetet e përditshme. 

Aparatet e dëgjimit jo vetëm që ndihmojnë njerëzit në mjedise të qeta, por në mjedise të zhurmshme aparatet e dëgjimit mund të fokusohen në zërin e personit që flet ndërsa mbyt pjesën tjetër. 

Beltone Hearing Care,R S Puram Coimbatore - Hearing Aid in Coimbatore

Si funksionojnë aparatet e dëgjimit?

Aparatet e dëgjimit kanë tre pjesë themelore: 

 • Një mikrofon
 • Një përforcues
 • Dhe një folës 

Aparati i dëgjimit merr tinguj nga mjedisi përmes mikrofonit, i cili konverton valët e zërit në sinjale elektrike dhe i dërgon ato në amplifikator. 

Përforcuesi më pas rrit fuqinë dhe volumin e sinjaleve dhe i dërgon ato në vesh nëpërmjet altoparlantit.  

Ndërsa aparatet e dëgjimit zmadhojnë dridhjet e tingullit që hyjnë në vesh, qelizat e qimeve të mbijetuara në koklea zbulojnë dridhjet dhe i shndërrojnë ato në sinjale nervore të transmetuara në tru përgjatë nervit të dëgjimit. 

Sa më i madh të jetë dëmtimi i qelizave të flokëve të një individi, aq më i rëndë është humbja e dëgjimit. Prandaj, aq më i madh është përforcimi i aparatit të dëgjimit që nevojitet për të bërë ndryshimin. 

Lloji i aparatit të dëgjimit që merrni do të varet gjithashtu nga lloji i humbjes së dëgjimit që keni. 

Lloje të ndryshme të aparateve të dëgjimit 

Nëse keni vënë re shenja të humbjes së dëgjimit, mund t’ju nevojiten aparate dëgjimi. Gjëja më e mirë për të bërë është të rezervoni një test dëgjimi për të ditur me siguri . Në varësi të rezultateve tuaja, auditori juaj mund të rekomandojë aparate dëgjimi. 

Ka aparate të ndryshme dëgjimi në treg dhe mund të jetë e vështirë të zgjidhni se cili është më i miri për ju. Llojet më të zakonshme të aparateve të dëgjimit janë

Prapa veshit (BTE) 

Këto lloj aparatesh dëgjimi vendosen pas veshit dhe kanë një tub plastik të lidhur nga aparati i dëgjimit me një kallëp veshi që përshtatet brenda veshit të jashtëm. 

Pjesët elektronike të aparatit të dëgjimit janë të vendosura në këllëf që qëndron pas veshit. Tingulli merret nga marrësi në kasë dhe udhëton nëpër tub dhe në vesh. 

Aparatet BTE përdoren nga njerëz me humbje të lehtë deri të thellë të dëgjimit dhe mund të përdoren nga kushdo në çdo moshë. 

In-The-Canal (ITC) 

Këto lloj aparatesh dëgjimi janë në dispozicion në dy stile:

 • In-The-Canal (ITC)
 • Plotësisht brenda kanalit (CIC) 

Aparati i dëgjimit ITC është i formuar me porosi për t’iu përshtatur madhësisë dhe formës së kanalit të veshit të një personi. Ndërsa një aparat dëgjimi CIC është pothuajse i fshehur në kanalin e veshit. 

Të dyja këto stile të aparateve të dëgjimit përdoren nga njerëz me humbje të dëgjimit të lehtë deri mesatarisht të rëndë. 

Për shkak se këto aparate dëgjimi janë kaq të vogla, mund të jetë e vështirë për ata që kanë probleme me shkathtësinë t’i përdorin, t’i rregullojnë dhe heqin ato. Për shkak të madhësisë së tyre, këto aparate dëgjimi mund të kenë gjithashtu më pak hapësirë ​​për veçori shtesë, si për shembull telespiralja. 

Aparatet e dëgjimit brenda kanalit nuk rekomandohen për ata me humbje të rëndë deri të thellë të dëgjimit, sepse madhësia e tyre e reduktuar kufizon fuqinë dhe volumin e tyre. 

Merrni aparate dëgjimi në Qendrat Otofon 

Nëse jeni diagnostikuar me humbje dëgjimi dhe auditologu juaj ka rekomanduar aparate dëgjimi, ne mund t’ju ndihmojmë të gjeni ato më të mirat për ju.

Pavarësisht nëse kërkoni aparate dëgjimi pas veshit ose aparate dëgjimi më diskrete plotësisht brenda kanalit, ne mund t’ju ndihmojmë të merrni një vendim.

Për të rezervuar një takim për aparatin e dëgjimit, na kontaktoni në 068 9053170  ose vizitoni faqen tonë të rezervimeve. 

PËRSE DUHET VAZHDIMISHT TA TESTONI DËGJIMIN TUAJ

PËRSE DUHET VAZHDIMISHT TA TESTONI DËGJIMIN TUAJ

Përderisa e pyesni veten pse duhet ta testoni dëgjimin tuaj, duhet të dini se tek njerëzit me dëmtim të dëgjimit është e nevojshme koha që të merren masa që të arrihen rezultate më të mira.

Studimet tregojnë se çdo person i 5 mbi 55 vjeç ka vështirësi në dëgjim, me kalimin e kohës zmadhohen numri në çdo të 3 person. Dëgjimi i mirë bën dallimin e shumë situatave në komunikacion me familjarët dhe miqtë, deri sa shikoni televizion. pjesëmarrja në komunikacion etj. Para disa dekadave gjithashtu ka egzistuar paragjykim për njerëzit me syza dhe janë gjendur në situata të palakmueshme,kurse sot mbajtja e syzeve është normale.

A do të shurdhohem nëse nuk mbaj aparat dëgjimi?

Kjo pyetje më së shumti i’u parashtrohet audiologëve tanë. Përgjigjja është “jo” nëse keni dëmtim të dëgjimit dhe vendosni të mos mbani aparat dëgjimi egziston mundësia të shurdhoheni. E vërteta është se te personat që është vërtetuar dëmtim i dëgjimit ajo është gjendje e përhershme e cila realisht nuk mund të pritet përmirësim.  

Rreziqet e kujtesës

Dëmtimi i dëgjimit nuk e godet vetëm cilësinë e e jetesës, mirëpo ndikon edhe në aftësinë e trurit të kujtoj zërat e përditshëm. Kur nervi i dëgjimit e humb funksionin e tij dhe nuk mund të përçoj me efikasitet zërat në tru atëherë me kalimin e kohës truri fillon ti harrojë zërat dhe aftësinë për ti kuptuar. Sa më shumë njerëzit refuzojnë të mbajnë aparate për dëgjim aq më të vështirë do ta ketë truri të mësohet me aparate për dëgjim, ndërsa sa më herët filloni të mbani aparate për dëgjim mundësit për sukses janë më të mëdha.

GN njoftoi sot se është kurorëzuar me çmimin CES® 2023 Innovation Awards për tre nga teknologjitë e saj

GN njoftoi sot se është kurorëzuar me çmimin CES® 2023 Innovation Awards për tre nga teknologjitë e saj

GN njoftoi sot se është kurorëzuar me çmimin CES® 2023 Innovation Awards për tre nga teknologjitë e saj

 • GN merr CES® 2023 Innovation Awards Honoree për tre nga teknologjitë e saj kryesore
 • ReSound OMNIA/Beltone Achieve, e bërë me porosi nga ReSound/Beltone Imagine Custom aparatet e dëgjimit të rikarikueshme dhe Jabra Enhance Plus të gjitha morën vlerësimin prestigjioz

GN njoftoi sot se është kurorëzuar me çmimin CES® 2023 Innovation Awards për tre nga teknologjitë e saj kryesore. ReSound OMNIA ™ / Beltone Achieve ™, e bërë me porosi nga ReSound ™ / Beltone Imagine Custom ™ aparatet e dëgjimit të rikarikueshme dhe Jabra Enhance Plus ™ u njohën secila nga programi CES Innovation Awards. Programi i këtij viti mori një numër rekord të lartë prej mbi 2,100 aplikimesh. Njoftimi u bë përpara CES 2023 që do të zhvillohet nga 5-8 janar 2023 në Las Vegas, NV.

ReSound OMNIA

Programi CES Innovation Awards, në pronësi dhe prodhuar nga Shoqata e Teknologjisë së Konsumatorit (CTA)® , është një konkurs vjetor që nderon dizajnin dhe inxhinierinë e jashtëzakonshme në 28 kategori produktesh të teknologjisë së konsumit. Një panel elitar i gjyqtarëve ekspertë të industrisë , duke përfshirë anëtarë të medias, stilistë, inxhinierë dhe më shumë, shqyrtoi parashtresat bazuar në inovacionin, inxhinierinë dhe funksionalitetin, estetikën dhe dizajnin.

CES 2023

Gitte Aabo, CEO i GN Hearing tha, “Ne jemi të nderuar që marrim këto çmime. GN është e përkushtuar të ndihmojë mbi 50 milionë Amerikanë që kanë nevojë për kujdes ndaj dëgjimit. Në vitin 2022 ne prezantuam Jabra Enhance Plus, kufjet e reja për përmirësimin e dëgjimit pa recetë, ndërkohë që vazhdojmë të inovojmë zgjidhjet tona të shkallës profesionale. Është e mrekullueshme të shohësh secilën prej këtyre zgjidhjeve të njohura nga programi prestigjioz CES Innovation Awards.”

Burimi : https://www.resound.com/en/press/gn-awarded-three-ces-2023-innovation-honorees

5 (Pesë) përfitimet e aparateve të dëgjimit

5 (Pesë) përfitimet e aparateve të dëgjimit

Përfitimet e aparateve të dëgjimit. Ka shumë mendime dhe diskutime që shkojnë në vendimin për të marrë aparate dëgjimi, ka mendime pro dhe kundër.   

Epo, ne po ndihmojmë ta bëjmë atë vendim pak më të lehtë duke diskutuar 5 përfitime të mëdha të aparateve të dëgjimit dhe ndikimin pozitiv që ato japin.

Përmirësimi i shëndetit mendor

Nuk është sekret që humbja e dëgjimit mund të jetë zhgënjyese. 

Vështirësia e dëgjimit mund të ndikojë në çdo aspekt të jetës sonë dhe përballimi i saj mund të jetë një luftë.   

Humbja e dëgjimit mund të rrisë rrezikun e një personi për të zhvilluar depresion dhe çrregullime ankthi.   

Mbi të gjitha, mund të jetë më shumë se pak zhgënjyese dhe e frikshme, të kesh një kohë të vështirë të dëgjosh atë që po ndodh rreth teje.   Kjo është ajo ku aparatet e dëgjimit mund të ndihmojnë.   

Duke ju ndihmuar të dëgjoni botën përreth jush, aparatet e dëgjimit zvogëlojnë:

 • stresin

 • ankthin

 • depresionin,

duke çuar në një gjendje më të mirë mendore.

Rreziku më i ulët i rënies njohëse ( Aparate Degjimi )

Shëndeti i dëgjimit ka mjaft ndikim në shëndetin dhe funksionin tonë të përgjithshëm të trurit.  

Gjetjet e fundit kanë lidhur humbjen e dëgjimit jo vetëm me një shkallë më të lartë të rënies mendore, por edhe me një rrezik shumë më të lartë të zhvillimit të demencës.   Megjithatë ka një lajm të mirë!   Të njëjtat studime kanë zbuluar se përdorimi i aparateve të dëgjimit për të adresuar humbjen e dëgjimit mund të fshijë këtë rrezik të rritur.

Problemet me ekuilibrin

Problemet me ekuilibrin janë lidhur prej kohësh me veshët. 

Nga marramendja e shkaktuar nga kristalet e kalciumit të zhvendosur në vesh deri tek marrja mendsh e shkaktuar nga problemet brenda veshit të brendshëm, ekuilibri ynë dhe veshët tanë janë të lidhur thelbësisht.   

Por a e dini se humbja e dëgjimit mund të ndikojë në ekuilibrin tuaj aq shumë sa që në fakt mund të rrisë rrezikun e një rënieje? Për fat të mirë, veshja e aparateve të dëgjimit mund të ndihmojë.   Një studim nga Washington School of Medicine në St. Louis tregoi se veshja e aparateve të dëgjimit mund të përmirësojë ekuilibrin dhe të ulë rrezikun e rënies.

Përmirësimi i jetës shoqërore

Me rritjen e besimit që vjen me aftësinë për të dëgjuar botën përreth jush, vjen gatishmëria për të marrë pjesë në gjithnjë e më shumë ndërveprime shoqërore.   

Të dilni për darkë me miqtë nuk është aq argëtuese kur keni vështirësi të dëgjoni bisedën, por me përmirësimin e dëgjimit dhe rritjen e shëndetit mendor që vjen me të, mund të jeni të lirë të shijoni momentet.

Simptomat e Reduktuara të Tinitusit

Tinitusi është më i zakonshëm sesa mund të mendoni, duke prekur 1 në 5 persona në Shtetet e Bashkuara.   

Duke amplifikuar tingujt përreth jush, aparatet e dëgjimit mund të ndihmojnë në maskimin ose shpërqendrimin nga zilja nga tringëllimat në veshët.   

Gjithashtu, shumë kompani të aparateve të dëgjimit ofrojnë aplikacione të terapisë së zërit që komunikojnë dhe punojnë drejtpërdrejt me aparatin tuaj të dëgjimit që mund të ndihmojnë në uljen e perceptimit të simptomave të tringëllimës në veshët.