A është Bluetooth një rrezik për shëndetin tonë të dëgjimit?

Rreth funksionimit, matjes dhe rreziqeve të rrezatimit Bluetooth

Në këtë artikull, mësoni gjithçka duhet të dini rreth rrezatimit me valë Bluetooth® , nga telefonat inteligjentë, kufjet dhe pajisjet e ngjashme dhe nëse kjo mund të ketë një efekt të dëmshëm në dëgjimin tuaj. Nëse mendoni se vuani nga një sëmundje dëgjimi, mund të bëni testet e dëgjimit në internet falas të BELTONE ose të kontrolloni dëgjimin tuaj në qendrën OTOFON më të afërt me ju.

Gjërat për të ditur rreth Bluetooth

Bluetooth (shpesh i shkurtuar në BT ) është një standard tekniko-industrial i transmetimit të të dhënave për rrjetet personale të zonës me valë ( WPAN ).

Si funksionon Bluetooth?

Sistemi i lidhjes, i cili shërben për të lidhur dy pajisje, përdor valë radio me rreze të shkurtër që konsumojnë shumë pak energji. Teknologjia Bluetooth përdor diapazonin e frekuencës 2,45 gigahertz ( Ghz ). Pikërisht nëpërmjet kësaj frekuence dy pajisje të lidhura mund të shkëmbejnë paketa të dhënash, pra të transmetojnë informacion.

Me fjalë të tjera, falë Bluetooth-it, është e mundur të dërgoni dhe merrni skedarë të shumtë , si imazhe, video, dokumente etj. Edhe pse pajisjet më të fundit mund të ofrojnë mbulim deri në 50 metra, sinjali i rrezatuar Bluetooth zakonisht nuk kalon një distancë prej 10 metrash. Rrjeti Bluetooth nuk i nënshtrohet ndërhyrjeve të frekuencës.

Cilat pajisje përdorin Bluetooth?

Bluetooth mund të përdoret për të lidhur dy pajisje të ndryshme , p.sh. PDA, telefona celularë, kompjuterë personalë, laptopë, printera, kamera dixhitale, orë inteligjente, konzola lojërash, kufje ose çdo pajisje që ka specifikimet e harduerit dhe softuerit të kërkuar nga vetë standardi. BT është përdorur gjithashtu në sektorin industrial si një mjet komunikimi me regjistruesit e të dhënave të lidhura, si një instrument matës, lexues optik, etj.

Si matet rrezatimi Bluetooth

Bluetooth është një teknologji e bazuar në valët e radios UHF (Ultra High Frequency) . Për të matur intensitetin e rrezatimit elektromagnetik në një mjedis shtëpiak, duhet të përdoret një detektor i fushës elektromagnetike.

Si ndikon rrezatimi Bluetooth në trup

Aktualisht, shkencëtarët pohojnë se fuqia e përdorur nga 

teknologjia Bluetooth është shumë e ulët për të dëmtuar indet biologjike njerëzore. Në fakt, 

rrezatimi është jojonizues , që do të thotë se është i paaftë të ndryshojë numrin e elektroneve në një atom dhe të dëmtojë potencialisht organizmin e ekspozuar. Efektet termike janë të vetmet pasoja të vërtetuara të fushave elektromagnetike të radiofrekuencës. Trupi i njeriut thith energjinë e emetuar nga pajisjet dhe e shndërron atë në nxehtësi. Nxehtësia, nga ana tjetër, shkakton ngrohjen e indeve dhe kur është e tepruar, mund të shkaktojë dëme termike. Megjithatë, ne e shpërndajmë nxehtësinë në shumë mënyra, falë sistemit tonë termorregullues. Prandaj, dëmtimi mund të ndodhë vetëm me një fushë elektromagnetike shumë të lartë,ndaj të cilave mund të ekspozohemi lehtësisht në jetën e përditshme, por jo përmes një telefoni celular ose pajisjes Bluetooth. 

Efekt në tru

Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit ka deklaruar EMF (valët e radios me frekuencë elektromagnetike në të cilën bazohet Bluetooth) si potencialisht kancerogjene për njerëzit. Megjithatë, lidhja midis rrezatimit, gliomës dhe neuronomës u raportua vetëm në 10% të njerëzve që pretendonin se përdornin telefonat e tyre shpesh.

Në disa raste, këta përdorues flisnin në telefonin e tyre deri në 4 dhe 5 orë në ditë. Hulumtimi i ardhshëm, i cili përfshinte Studimin e miliona grave dhe përfshiu 800,000 gra britanike , ekzaminoi rrezikun e zhvillimit të një tumori në tru gjatë shtatë viteve të përdorimit të telefonit. Përfundimi ishte se nuk ka asnjë lidhje shkak-pasojë, përveç një lidhjeje të mundshme me neurinomën e nervit akustik, e cila tashmë ishte theksuar në Interphone. Përveç kësaj, është edhe studimi prospektiv Cosmos, i cili filloi në vitin 2010 dhe do të zgjasë për 20-30 vjet.

Efekti në dëgjim

Sipas hulumtimit të kryer nga Universiteti Bond në Australi, përdorimi jo i tepruar i kufjeve Bluetooth në përgjithësi nuk shkakton ndonjë problem , por nëse përdoret për periudha të gjata kohore, mund të çojë në disa çrregullime që lidhen kryesisht me dëmtimin e zhurmës. Efektet e ekspozimit të zgjatur ndaj zhurmës së lartë në sistemin tonë të dëgjimit po çojnë gjithnjë e më shumë në trauma akustike akute dhe kronike të shkaktuara nga stresi oksidativ në qelizat nervore. Prandaj, është mirë të jeni të vëmendshëm dhe të shmangni përdorimin e vazhdueshëm të kufjeve sa herë që është e mundur.

A mund të jenë të dëmshme kufjet Bluetooth?

Sipas Humanitas , kufjet Bluetooth nuk janë të dëmshme për shëndetin tuaj. Në fakt, studimet e fundit kanë treguar se rrezatimi i emetuar nga kufjet me valë është më i ulët se ai i telefonave inteligjentë që përdorim çdo ditë. Në një nivel më teknik, studimet kanë vërtetuar se Bluetooth është një teknologji e sigurt e bazuar në një analizë të fuqisë së sinjalit. Shifra në fjalë do të ishte më e ulët se ajo e regjistruar nga rrjetet Wi-Fi në shtëpi, të cilat tashmë janë pa rreziqe për shëndetin.

Efekti tek foshnjat dhe fëmijët

Është e sigurt të thuhet se Bluetooth nuk është i dëmshëm për fëmijët. Arsyeja është e njëjtë si më sipër: fuqia e shprehur në mW dhe dBm nuk arrin nivele që mund të paraqesin rrezik. Megjithatë, rregullat e sensit të shëndoshë mbizotërojnë edhe dhe veçanërisht në këto raste. Thënë kjo, në përgjithësi, shmangia e përdorimit të zgjatur mund të jetë vetëm e dobishme.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Bashkepuntoret

Follow Us

© Degjimi.al 2023

Ploteso Formularin

Na kontaktoni

Plotesoni formularin dhe na shkruani. 

Ose mund te na vizitoni ne Qendrat tona.

Rr. Qemal Stafa Nr.51 – Tirane

ose Qendra Otofon prane Bashkise Shkoder.