Implant dëgjimi ose aparat dëgjimi: çfarë më nevojitet?

Implantet e dëgjimit dhe aparatet e dëgjimit: cili është ndryshimi?

Aparati i dëgjimit është një pajisje jo invazive, prandaj nuk kërkon asnjë lloj ndërhyrjeje për t’u vendosur. Aplikohet kur është e nevojshme dhe mund të hiqet kur është e nevojshme. Funksioni kryesor i aparatit të dëgjimit është përpunimi dhe përforcimi i zërit, duke përfituar nga funksionet e veshit të mesëm dhe të brendshëm dhe dëgjimi i mbetur i pacientit. 

Implanti koklear , nga ana tjetër, është një pajisje elektronike dhe kërkon kirurgji për t’u aplikuar. Qëllimi i tij është të shfrytëzojë një multielektrodë terminale të pozicionuar brenda kokleës për të stimuluar drejtpërdrejt nervin e dëgjimit dhe për të lejuar perceptimin e tingujve.

Në cilat raste është i dobishëm një implant koklear?

Implanti koklear rekomandohet për të gjithë njerëzit për të cilët aparatet e dëgjimit nuk janë të mjaftueshme. Konkretisht, është zgjidhja e përshtatshme për: 

  • të rriturit që vuajnë nga shurdhim i rëndë dypalësh; 
  • të rriturit me aftësi të dobët të perceptimit verbal;
  • pacientët që vuajnë nga humbja progresive e dëgjimit që tani është e stabilizuar;
  • fëmijët që vuajnë nga shurdhim i thellë gjenetik ose i fituar.

Në cilat raste është efektiv implanti i veshit të mesëm?

Një implant i veshit të mesëm mund të jetë i dobishëm për këdo që vuan nga humbja e dëgjimit sensorineural, humbja e dëgjimit përcjellës ose humbja e përzier e dëgjimit.

Në cilat raste rekomandohen aparatet e dëgjimit?

Aparatet e dëgjimit përforcojnë tingujt dhe i bëjnë ato të dëgjueshme edhe për ata që vuajnë nga humbja e dëgjimit, por nuk janë në gjendje të veprojnë drejtpërdrejt në sistemin nervor. Prandaj ato janë të indikuara vetëm për të gjithë ata që nuk vuajnë nga shurdhim i rëndë dhe që nuk kanë vesh të brendshëm të dëmtuar ose dëmtim të kokleës. 

Implantet kokleare: avantazhet dhe disavantazhet

Shumë faktorë ndikojnë në rezultatin e operacionit për instalimin e një implanti koklear, por zgjedhja e një të tillë sot, falë përparimit të vazhdueshëm të teknologjisë në fushën audioologjike, përfaqëson një ilaç të shkëlqyeshëm kundër situatave të shurdhimit të thellë dhe humbjes së dëgjimit mesatarisht të rëndë. Ndër faktorët më të zakonshëm të rrezikut janë:

  • mundësia e shfaqjes së episodeve të mastoiditit ose otitit mediatik ;
  • dëmtim i mundshëm i nervit të fytyrës ose daulles së veshit;
  • momente të mungesës së ekuilibrit dhe marramendje, shpesh vetëm kalimtare;
  • rreziku i kontraktimit të infeksioneve, një ndërlikim i zakonshëm gjatë të gjitha llojeve të operacioneve. 

Implant koklear i njëanshëm apo dypalësh?

Kur implanti vendoset vetëm në një vesh, mund të flasim për një implant koklear të njëanshëm; anasjelltas, flasim për një implant koklear bilateral. Në të dyja rastet, vendimi do të merret në varësi të faktit nëse shurdhimi është i njëanshëm apo i dyanshëm dhe duke marrë parasysh nevojat e përditshme të pacientit.

Kombinimi i aparateve të dëgjimit dhe implanteve

Zgjidhja bimodale, e cila përfshin një aparat dëgjimi dhe një implant koklear, mund të jetë ideale për disa njerëz. Kjo lloj zgjidhjeje shpesh ndihmon për të kuptuar fjalimin në kushte të zhurmshme dhe ju lejon të kuptoni më mirë se nga vjen tingulli. 

Lajme dhe kërkime

Vitet e fundit, kërkimi shkencor është fokusuar në projektimin e një implanti koklear nënlëkuror që është plotësisht i padukshëm dhe është gjithashtu i aftë të rimbushet vetë me lëvizjet e trupit. Ky lloj implanti përfaqëson një nga risitë më të fundit teknologjike për ata që vuajnë nga humbja e dëgjimit.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Bashkepuntoret

Follow Us

© Degjimi.al 2023

Ploteso Formularin

Na kontaktoni

Plotesoni formularin dhe na shkruani. 

Ose mund te na vizitoni ne Qendrat tona.

Rr. Qemal Stafa Nr.51 – Tirane

ose Qendra Otofon prane Bashkise Shkoder.