LAGËSHTIA DHE APARATET E DËGJIMIT: ÇFARË TË BËNI?

Aparatet moderne të dëgjimit janë kompjuterë të vërtetë që përmbajnë mikroprocesorë shumë të sofistikuar brenda tyre të aftë për të prodhuar një tingull intensiv dhe të pastër edhe në kushtet më të pafavorshme të dëgjimit.

Megjithëse këto pajisje janë projektuar dhe zhvilluar për t’i bërë ballë një mjedisi armiqësor siç është kanali i veshit , i karakterizuar nga prania e djersës, dyllit dhe agjentëve të tjerë të fshehtë, aparatet e dëgjimit – si pajisjet e tjera elektronike – janë gjithashtu të prekshme kur bien në kontakt të drejtpërdrejtë me lëngjet. 

Kjo është arsyeja pse absolutisht nuk rekomandohet larja e tyre apo zhytja në ujë. Në këtë rast, shmangia e më të keqes është mjaft e thjeshtë: thjesht duhet t’i kushtoni pak vëmendje.

Megjithatë, çështja bëhet më delikate kur bëhet fjalë për lagështinë .

PSE LAGËSHTIA MUND TË DËMTOJË APARATET TUAJA TË DËGJIMIT?

Në thelb për dy arsye 

  • djersitja e madhe që shkakton lagështia gjatë muajve më të nxehtë të vitit dhe rreziku që rrjedhimisht që disa pika mund të “fusin fshehurazi” në qarqet e brendshme të pajisjes dhe të vendosen në zona strategjike për transmetimin e zërit dhe funksionimin e duhur të pajisjes. ;
  • kondensimet e vogla të ujit që mund të krijohen ndërmjet mikroçipëve të brendshëm pas ndryshimeve të temperaturës . Në dimër, për shembull, ndryshimet e papritura midis ambienteve shtëpiake me ajër të kondicionuar dhe ngricave të jashtme mund të lehtësojnë formimin e pikave midis qarqeve metalike, të cilat, si në rastin e djersës, mund të grumbullohen dhe të rrezikojnë integritetin e protezës.

SI TË MBRONI APARATET E DËGJIMIT NGA DËMTIMI I LAGËSHTIRËS?

Metoda tradicionale përfaqësohet nga përdorimi i kapsulave specifike dehidratuese të afta të avullojnë lagështinë e mbetur nga aparatet e dëgjimit duke i vendosur ato brenda një gote për tharje ose duke “përdorur” vetë kasën në rastin e pajisjeve të ringarkueshme.

PSE ËSHTË E RËNDËSISHME TË DEZINFEKTONI SIPËRFAQET E APARATEVE TUAJA TË DËGJIMIT?

Veshi është shumë i ndjeshëm ndaj baktereve dhe rrezikut të infeksioneve. Nga ana tjetër, aparatet e dëgjimit ekspozohen në mënyrë të pashmangshme ndaj mikrobeve dhe patogjenëve, sepse djersa dhe kushtet e tjera fiziologjike të veshit mund të krijojnë një mikroklimë të përshtatshme për përhapjen e baktereve. Ose, më thjesht, sepse mund të ndodhë që pajisjet tuaja t’i vendosni në dollap, në tavolinë ose në një sipërfaqe tjetër të mbushur me mikrobe. 

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Bashkepuntoret

Follow Us

© Degjimi.al 2023

Ploteso Formularin

Na kontaktoni

Plotesoni formularin dhe na shkruani. 

Ose mund te na vizitoni ne Qendrat tona.

Rr. Qemal Stafa Nr.51 – Tirane

ose Qendra Otofon prane Bashkise Shkoder.